Ett lättare 2019: Skam

Under 2018 har jag bantat ner Stress, Skam och Smärta. Min årskrönika kommer därför i tre delar. Här kommer del två, Skam.

Jag har fortsatt jobba med att släppa på all skammen jag bär på. Det är ett ständigt pågående arbete. Att föreläsa för er är en del av det arbete. 2017 handlade det om att förstå att det inte är mitt fel att pappa utsatte mig för sexuella övergrepp.

2018 har handlat om att ta tillbaka min kropp som han lade beslag om. Jag är som vilken annan människa som helst och har känt skam för massa olika saker, jag känner mindre och mindre skam. Jag har liksom ingen lust att bära på den själv och, när jag pratar med er om min skam, kan många av relatera och vips, försvinner greppet skammen har om oss, mer eller mindre.

Med Släpp skammen har jag fått föreläsa för många av er och ni har gett mig så otroligt mycket värme, tacksamhet, gemenskap, hopp och framtidsplaner. Vi har delat tårar, glädje och skratt tillsammans.

IOGT-NTO, Söderhamn, SelfHelp, Söderhamn, Ung i Gävleborg, Söderhamn, Studiefrämjandet, Gävle, Kvinno och tjejjouren, Ludvika, Kvinno- och tjejjouren, Avesta.  STORT tack till er som anlitat mig, jag kommer gärna tillbaka.

Ni ca 150 stycken som var på min föreläsning i Sundsvall i September eller Bollnäs i Oktober, tack för ert mod och engagemang. Tillsammans, mot ett bättre samhälle där vi inte tabubelägger det faktum att barn utsätts för sexuella övergrepp och där varje enskild individ jobbar för att barn och ungdomar ska slippa bli utsatta för det.

Jag kommer att ha ca åtta föreläsningar i vår, fram till och med juni och än så länge är sju av de tillfällena lediga. Är du företag, förening eller från en skola, i närheten av Söderhamn, kan jag eventuellt göra undantag, men det är inte säkert. Jag åker gärna uppåt i landet.

Denna feedback får avsluta detta inlägg.

om föreläsningar

Published by Släpp Skammen

Jag blev utsatt för sexuella övergrepp av en närstående som barn och jag var tyst i många år, inte längre. Jag vill med min historia, vara en tröst, en väckarklocka, ett stöd och kanske en annans styrka. Att prata om det är en förövares värsta mardröm och jag har för avsikt att aldrig mer vara tyst. Skammen skall släppas och vi gör det tillsammans.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: