Hur startade släpp skammen? 

En del av er undrar, hur kom jag på att jag skulle föreläsa? Hur startade släpp skammen?

Den 10:e november fick jag ett meddelande av en bekant som berömde mig för mina texter här på bloggen och på andra sociala medier. Han jobbar på Radio P4 och tyckte att jag och min historia skulle vara ett bra inslag hos dem. Den 23:e november var jag med och ni kan lyssna på det här. 

30:e november kontaktades jag av en annan bekant som undrade om jag var intresserad av att hålla föredrag för kvinnor med liknande uppväxt och som behöver inspiration att ta sig ur olika beroenden. Han frågade också om jag hade företag och om jag inte hade det skulle starta upp ett.

Då förstod jag att det kanske finns ett intresse för mig och mina erfarenheter, att jag, med min bakgrund kan göra skillnad. Men, hur gör man om man vill börja föreläsa? Jag googlade och frågade runt väldigt mycket, kollade på föreläsningar, undersökte intresset för mig vidare, funderade själv minst hundra svängar om jag var redo för att stå framför grupper i olika storlekar och dela med mig av mig själv- med allt vad det innebär.

Den 4:e februari hade jag min absolut första föreläsning, för en mindre skala av människor. En “testföreläsning”, den var gratis mot att jag fick feedback på den. Det gick bra och fick fyra stora lärdomar:
1: Jag ska inte be om ursäkt för att jag blir ledsen och gråter, det är en styrka.
2: Det är en god idé att ha en powerpoint som hjälpmedel till mig, så att jag håller mig “på spåret” vad gäller “när i tiden”, bland annat.
3: Ha alltid med hur mina åhörare kan tänka när de pratar om sexuella övergrepp med andra/inför andra. Att tänka på att det extra mycket när det är barn i närheten.
4: Det jag delar och föreläser om är så himla viktigt och det är viktigt att andra får möjlighet att lyssna till mig också.

Den 15:e februari hade jag min första officiella föreläsning, dit alla var välkomna och det var till IOGT-NTO i Söderhamn. Det kom 45-40 stycken feedbacken och känslorna i rummet sa var det en bra föreläsning. För många blev jag en ögonöppnare och ett stöd.

Efter den föreläsningen har jag haft ytterligare fyra föreläsningar, tre till i Söderhamn och en i Gävle. I september åker jag till Ludvika/Smedjebacken och Sundvall. Föreläsningen i Sundsvall är den första riktiga föreläsningen jag ordnar själv och roddar i själv. De andra har varit människor på olika föreningar, organisationer och företag som kontaktat mig och bett mig att föreläsa hos dem.

Det viktigaste “hjälpmedel” jag har haft för att komma igång och föreläsa har varit alla människor runt omkring mig som har trott (och tror) på mig, som stöttat, som peppat, som lyssnat och som lyft fram mig. Ni har gett mig möjligheterna att föreläsa, gett mig mod och styrka. Tack till alla er! Det har stundtals varit en tuff process, men ack så välkommen.

Ett extra tack till David Elfström Lilja, som har gjort min fina logga! Jag älskar den och tecknet betyder: Styrka! slapp_skammen_for_ljus_bakgrund (002) till blogg

Eftersom att jag ska börja studera nästa vecka kommer jag att boka in max två föreläsningar i månaden, så därför kan ni boka in mig tidigast i oktober. Ba´så ni vet!

Just ja, det var det här med företag. Jag kommer att starta upp ett inom en snar framtid, woho! 

Published by Släpp Skammen

Jag blev utsatt för sexuella övergrepp av en närstående som barn och jag var tyst i många år, inte längre. Jag vill med min historia, vara en tröst, en väckarklocka, ett stöd och kanske en annans styrka. Att prata om det är en förövares värsta mardröm och jag har för avsikt att aldrig mer vara tyst. Skammen skall släppas och vi gör det tillsammans.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: