Mamman besvarar, omgång 1

Mammas svar är hennes och endast hennes med hennes känslor.

1) Jag undrar hur din mamma fick reda på vad du utsatts för?
– Lilla syster Emma ville inte åka hem till pappa för han kysste henne godnatt med tungan sa hon. Jag sa, men nej Emma det tror jag inte, men hon sa, ”joho det gör han visst, och så får jag se pappafilmer” och jag frågade Emma; vad är pappafilmer? och hon berättade att det är ju när vuxna kramas utan kläder. Där och då vart allt svart och helvetet började.

2) Hade hon någon misstanke om något inte stod rätt till i din och din pappas relation?
– Nej jag hade ingen misstanke överhuvudtaget, tvärtom tyckte jag de hade en fin och nära far- och dotterrelation.

Lite bakgrundsinformation från frågeställaren innan fråga 3 och 4: 
Jag har själv blivit utsatt som barn både av pappa med incest och aga och andra övergrepp som begåtts av andra från tidig ålder till och med vuxenliv. Min mamma vet inget om det och inte heller pappa om de delar han inte varit med i. De är ganska gamla och sköra nu med hjärtproblem, psykiska problem, artros med mera.. Är 40+ år idag och har kontakt med mina föräldrar – har “accepterat” att det förflutna inte går att ändra och min process blir nog inte så annorlunda med att de vet – vi har inte världens bästa relation direkt.

3) Hade du trots det velat att din dotter berättat? Även om du inte kunnat göra något – kanske mått sämre och inte kunnat flytta från mannen för ekonomiska och hälsomässiga skäl?
– Svårt fråga det, samtidigt ville jag nog veta. Men eftersom det var så länge sedan så är jag kluven , så jag har inget ja eller nej på den frågan.

4) Borde jag berätta eller låta den delen av livet få vara som den var utan att fler ska må dåligt över det?
– Även denna är svår, eftersom du har accepterat det som hänt och att dina föräldrar är gamla och klena skulle jag inte ha sagt något.

5) Kände din mamma på sig att du inte ville åka till din pappa men kunde inte sätta fingret på varför?
– Nej, kommer ej ihåg att det var något motstånd över att åka till pappa.

6) Efter att din mamma och pappa separerat, hur var relationen mellan dom? Fortfarande vänner(innan hon fick veta såklart) eller var det ansträngt?
– Vår relation var ansträngd, han ville försonas och jag hade svårt att stå på mig, så jag trillade dit ett par gånger och lät han sova över, tills jag förstod att barnen vart stressad över det och de började att hoppas på att vi skulle bli en familj igen. Då satt jag stopp på det. Det var ju som sagt innan jag visste vad som föregick.

7) Under rättegången…Sa din mamma något till din pappa?
– nej jag pratade ej med pappan, min advokat sa bestämt ifrån det, så skönt att hon pratade för min räkning,

Fick din mamma vittna för dig?
– nej, jag vittnade inte eftersom jag ej visste vad som pågick.

Mammans egna ord om svaren ”En del frågor var svåra men jag har svarat utifrån det jag minns. Frågorna 3 och 4 var extra svåra.

Mamma tyckte det kändes både bra och dåligt att gå tillbaka i minnet och leta svaren. Dock är hon redo för omgång 2 om en månad så ni kommer att få minst en till chans att ställa fler frågor, eller följdfrågor. Den 30 september, i Sundsvall kommer att kunna ställa frågor live till henne.

Jag pratade med min syster Emma, eftersom att hon figurerar i mammas svar och hon känner att det är skönt att allt kommer fram.

Fråga ett är den mest avgörande situationen i mitt liv, eftersom att det var där allting fick ett slut och en början . Jag minns bara att Emma sa att pappa brukar kyssa hennes god natt, men hon sa mer, som jag förträngt i all min oro och rädsla för vad pappa ska tänka, känna och behöva utstå. Älskade Emma, du är min klippa och jag älskar dig mer än livet självt. 

Tack mamman och tack för era frågor!  <3

Published by Släpp Skammen

Jag blev utsatt för sexuella övergrepp av en närstående som barn och jag var tyst i många år, inte längre. Jag vill med min historia, vara en tröst, en väckarklocka, ett stöd och kanske en annans styrka. Att prata om det är en förövares värsta mardröm och jag har för avsikt att aldrig mer vara tyst. Skammen skall släppas och vi gör det tillsammans.

One thought on “Mamman besvarar, omgång 1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: