Nej ursh

Penis, pappa, porr, är det delar av vad min vardag som barn bestod av. Är det läskigt att läsa? Ja, det är läskigt. Jag förstår att du och många ryggar tillbaka, vill blunda, inte vill höra eller läsa, vill stoppa händerna för öronen och köra mantrat ”la la la”. Jag vet att mångas naturliga reaktion är ”Nej, gud jag kan inte ens tänka på det, nej ursh vad hemskt.”

Ja, det är jätte hemskt men det är inte bara mig du ”nej urshar”-  det är minst TRE barn varje förskoleklass du ”nej ursar” som blir utsatta för sexuella övergrepp, just nu. Låt barnen känna att du är på deras sida, att det inte är nej ursh om barnet vill berätta för dig att någon i dennes direkta närhet gör saker som inte känns okej för barnet.

Jag är absolut inte arg på dig som ”nej urshar”, jag vill ge min syn och känsla på nej ursh bara. Jag tycker att det är viktigt att vi som kan, vill och vågar- tar ton. Fram tills för nyligen har jag skämts och blivit tyst om mina erfarenheter när jag blivit bemött av en nej urshare.

Hur kan du bemöta mig när/om jag berättar för dig om mina erfarenheter? Jag skiljer på mig som vuxen och barn nu. Vi börjar med hur du kan bemöta mig i dagsläget, nedan kommer tre exempel:

”Jag kan inte förstå dig, men tack för att du berättar.”

”Det är hemskt att du och andra har utsatts för sådant.”

”Tack för att du berättar, jag vet inte hur jag ska bemöta sådan här.”

”Jag vet faktiskt inte vad ska jag säga nu?”

Det finns olika sätt att prata och bemöta mig och oss andra utsatta för, detta är endast förslag som du kan möblera om i.

Säg inte bara nej ursh- det svider till.

Tack för din tid.

Published by Släpp Skammen

Jag blev utsatt för sexuella övergrepp av en närstående som barn och jag var tyst i många år, inte längre. Jag vill med min historia, vara en tröst, en väckarklocka, ett stöd och kanske en annans styrka. Att prata om det är en förövares värsta mardröm och jag har för avsikt att aldrig mer vara tyst. Skammen skall släppas och vi gör det tillsammans.

One thought on “Nej ursh

  1. Jag tycker att du är grym att du öppnar dig och berättar. Det hjälper dig och det kan hjälpa andra! Och jag hittade kommentarfälten ☺ Jag kan bara föreställa mig vad du har fått gå igenom både som barn och som vuxen. Jag kan se att du har kommit långt i ditt välmående även om du kommer förmodligen arbeta med det hela ditt liv och jag önskar dig all lycka i världen! Jag är nog inte första personen du främst skulle välja att prata med men om du någonsin vill göra det så är du så jäkla välkommen! Kram

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: