Kontroll

Att klara sig, vad gjorde jag för att överleva?

Vi går vidare med överlevnadsteknikerna.

Kontroll
Isch! Jag både älskar och hatar denna delen. Jag älskar den för att jag får en förklaring på mina udda, konstiga tankar angående kontroll. Tankar som vuxit sig till känslor som resulterat i handlingar som jag inte är så speciellt stolt över. Enligt boken är kontroll ett återkommande tema i en överlevares liv och det kan jag hålla med till 100%

Jag hatar den för att känna kontrollbehovets ångestklumpar och veta vad ens nära har fått utstå är inge roligt alls. Just i detta nu skäms jag ögonen ur mig men om jag ska ta mig an boken så är det faktiskt inte jag som är udda, det är det sexuella utnyttjandet  som är orsak till många av de tankar och reaktioner jag har haft och fortfarande har. Numera har mina udda kontrollbehov minskat avsevärt med hjälp av min sambo som lyckligtvis inte har acceptera det som tidigare relationer jag har haft har gjort.

Kontrollen kommer för att jag förväntar mig en sak och när den inte sker så som jag förutbestämt. När mönster bryts blir jag direkt osäker och undrar vad som står på. Mina frågor som kommer är direkt kontrollerande. Tidigare kunde jag ifrågasätta min sambo varför han satt så länge på toa, när han normalt inte gör det, eller om någon pryl alltid stått på ett ställe/sätt och den prylen flyttas utan min vetskap måste jag veta varför och när den prylen ändrade plats.

Om jag ser att persiennerna är neddraga (uppenbart pågrund av man blir bländad av solen) och jag inte har dragit ner dom och inte sett att dom blivit neddraga, kan jag har sagt i en påstående/kontrollerande ton ”Jasså, har du dragit ner persiennerna du, varför det? Varför drog du inte upp dom när solen gick i moln” – jag har aldrig vetat varför dessa frågor har kommit, än mindre varför dom i bland har gett ångest å de grövsta.

Kontrollbehovet har följt med även på mina arbeten (även om dom tett sig annorlunda så klart) ganska mycket och min nyaste chef bad mig att släppa lite på kontrollen och slappna av. Han verkar känna mig och att han sa det fick mig att fundera på det vidare och nu försöker släppa på kontrollen även där, mer och mer. Vilket är hur skönt som helst!

Numera är det som jag tidigare skrev inte ens i närheten som jag beskrev nu, men i bland, när en människa bryter ett mönster jag lärt mig, kan jag bli osäker, backar ett par steg och försöker förstå förändringen. I bland kan det hända att jag frågar sambo om det mest självklara, utan att veta varför, men det minskar för var dag som jag blir tryggare.

Kaos

Det händer att överlevare upprätthåller kontroll genom att skapa kaos och det som kommer härnäst förklarar en hel massa för mig som jag aldrig heller förstått. I bland har jag skapat kaos för att på så sätt tvinga de i min närhet att släppa vad det gör för att hjälpa mig med det jag gör, på så vis för jag uppmärksamhet, även om den är negativ och på detta vis blir jag indirekt den som styr. Mitt sätt att skapa kaos är att tvinga fram diskussioner som har pågått i flera timmar och lett till massvis med ångest. Nu gör jag inte det lika ofta och länge som tur är.

Med min ökade förståelse för kontrollen jag har känner jag också att jag kan acceptera den och på såvis släppa på den ännu mer. Tack boken!

Published by Släpp Skammen

Jag blev utsatt för sexuella övergrepp av en närstående som barn och jag var tyst i många år, inte längre. Jag vill med min historia, vara en tröst, en väckarklocka, ett stöd och kanske en annans styrka. Att prata om det är en förövares värsta mardröm och jag har för avsikt att aldrig mer vara tyst. Skammen skall släppas och vi gör det tillsammans.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: