Närhet

Lägeskontroll del 1

Närhet
Närhetens byggstenar – att ge och ta, tillit och pålitlighet – läggs i barndomen, Då jag har blivit sexuellt utnyttjad har min naturliga tillit blivit snedvriden. Tack pappa!

Vart befinner jag mig nu?

  • Har du svårt att lita på någon? Har du nära vänner? Ja, jag har svårt att lita på människor. Att verkligen lita på en vän tar väldigt lång tid. Jag känner med magkänsla vem jag kan lita på och även då behöver man bevisa för mig, gång, på gång, på gång att man är en pålitlig människa för att jag ska lita på dessa.

 

Jag har vänner, absolut. Jag har många fina människor runt omkring mig i mitt liv som vill mig väl, som älskar mig, som vill komma mig nära in på livet. Vänner som sträcker ut handen åt mig, som har gett mig sin tillit. Jag har några som växer sig på mig, som jag sakta men säkert släpper in – och jag hoppas att dessa orkar att stå kvar. Jag har två vänner i livet som jag har litar på till 100% Linda är den första och Anna är den andra. Jag skulle kunna lägga mitt liv i deras händer och dom skulle vårda det med sina liv. Detta vet jag, även om jag inte pratat med dessa på några/något år.

 

  • Kan du föreställa dig en sund relation? Kanske. Jag vill, jag försöker och jag lyckas i bland ganska bra. Jag jobbar på det.
  • Är det svårt för dig att ge eller ta emot omvårdnad? Att visa tillgivenhet? Det är svårt att ta emot omvårdnad men absolut inte att ge. Svårt att visa tillgivenhet har jag i bland.
  • Klänger du dig fast vid dem du bryr dig om? Förr i tiden gjorde jag det. Inte längre. Jag orkar inte det. Dom jag bryr mig om, vet om det och så är det med det.

Jag har flyttat runt en hel del i mitt liv och har pågrund av det blivit sårbar till nya relationer för att det har hänt för ofta att jag börjar att närma mig en människa, så har det varit dags att flytta och på äldre dagar skapar man inte nya relationer på samma sätt som när man är yngre.

Nu har jag bott i min nya stad i drygt 1,5år och än så länge har jag ingen riktigt, riktigt nära vän. Det är inte alls så länge sedan som att jag började att öppna upp för tanken på riktig vänskap. Mot mina vänner och andra som jag tycker om är jag en närhetsmänniska. Jag tycker om kramar, pussar och klappar. Jag tar på och visar min omtanke och kan från vissa ta emot omtanken som visas tillbaka.

Published by Släpp Skammen

Jag blev utsatt för sexuella övergrepp av en närstående som barn och jag var tyst i många år, inte längre. Jag vill med min historia, vara en tröst, en väckarklocka, ett stöd och kanske en annans styrka. Att prata om det är en förövares värsta mardröm och jag har för avsikt att aldrig mer vara tyst. Skammen skall släppas och vi gör det tillsammans.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: