Statistik

Jag har många gånger känt mig ensammast i världen när jag tänker på det brott som begåtts emot mig. Speciellt när jag var liten.  Att prata om incest och andra sexuella övergrepp “får man” inte göra. Det är ett tabulagt ämne vilket gör att många inte vågar anmäla sin förövare.

Nu har jag plockat fram lite statistisk som visar på att det tyvärr händer oftare än vad vi vill erkänna och tro på. Statistiken är hämtad från statistiska centralbyrån. Räknat utifrån Anmälda brott, totalt och per 100 000 av medelfolkmängden och hela landet.

2009: Sexuellt övergrepp mot barn under 15 år
– 429 anmälda brott

Tjej:  338st
Kille:  91st

2009: Sexuellt övergrepp mot barn 15–17 år
–  91 anmälda brott

Tjej:  35st
Kille: 29st

Detta är som sagt anmälda brott och mörkertalet är nog så högt att jag inte ens vill tänka på det. Statistiska centralbyrån har väldigt mycket statistisk så jag nöjer mig nu med att ta upp den senaste statistiken och ni ser ju att det är alldeles för många. Ett brott är så klart ett brott för mycket. Dessvärre hade inte “scb” någon statistisk för det år min anmälan emot min far blev ett faktum. Det var år 1992.

Jag har högar med diverse olika handlingar och det är bara en del som jag vill ta del av och det är förhöret man gjorde med mig. Då jag var för liten att vara med i rättegångsalen spelades jag in på film och fick visa hur “vi” gjorde med hjälp av dockor. Den filmen har jag velat se länge, men den finns nog inte kvar längre.

Jag ska söka efter mer statistik så jag återkommer med det när jag har den.

Published by Släpp Skammen

Jag blev utsatt för sexuella övergrepp av en närstående som barn och jag var tyst i många år, inte längre. Jag vill med min historia, vara en tröst, en väckarklocka, ett stöd och kanske en annans styrka. Att prata om det är en förövares värsta mardröm och jag har för avsikt att aldrig mer vara tyst. Skammen skall släppas och vi gör det tillsammans.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: